Editura Cartier
Duminică, 17 Noiembrie 2019
 
Colecții

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z 
Ivanescu Cezar

La Cartier:

 • Opera poetica, 2 vol, 2001.

Cezar Ivanescu (n. 6 august 1941, Barlad - d. 24 aprilie 2008, Bucuresti), a fost un poet, dramaturg, traducator si director de editura roman.
A absolvit Facultatea de Filologie din Iaşi. Redactor la revista „Luceafarul”, indruma in anii '80 cenaclul Numele poetului, frecventat de tineri scriitori precum Gabriela Creţan, Mircea Şoncuteanu, Florentina Vişan, Delia Duna, Tiberiu Daioni,Ioana Balan, Valeriu Mircea Popa, Dan Oprina, Mihaela Muraru-Mandrea, Mircea Draganescu, Petruţ Parvescu, Marian Constandache.
Cezar Ivanescu işi face debutul poetic in revista Flacara Iaşului in iunie 1959. Debut in teatru (1969), cu piesa Mica drama, care se joaca la Teatrul „Al. Davila“ din Piteşti, fiind montata „intr-un spectacol coupé“ cu Vin soldaţii de George Astaloş, in regia lui Radu Boroianu. in anul 1968 ii apare volumul de debut Rod, eveniment editorial de excepţie despre care criticul Nicolae Manolescu scria: „Cand in proza se va debuta cu carţi de valoarea Rodului lui Cezar Ivanescu, vom putea vorbi nu de o evoluţie, ci de o adevarata revoluţie“. Volumul este incununat cu Marele Premiu al Festivalului naţional de poezie „Mihai Eminescu“, Iaşi, 1968, ediţia intii.
in noua societate democratica, Cezar Ivanescu devine primul grevist al foamei in momentul in care, la 5 ianuarie 1990, Mircea Dinescu, proaspat recompensat pentru activitatea sa „revoluţionara” cu investitura de Preşedinte al USR, il da afara abuziv din colectivul de redacţie al revistei „Luceafarul” („Am fost singurul ziarist dat afara din presa – declara in ianuarie 2008 Cezar Ivanescu rememorand acest episod. Tot in 1990 este maltratat in timpul mineriadei din iunie, cand indivizi travestiţi in „ortaci” il trimit in stare grava la Spitalul de Urgenţa.

Opera:
 

 • Sutrele muteniei, Ed. Princeps, 1994

 • Jeu d'Amour, Ed. Helicon, 1995

 • Rosarium, Ed. Helicon, 1996

 • Rod/Seed Time and Harvest, Ed. Cogito, editie bilingva romana-engleza, 1996

 • La Baaad, Ed. Eminescu, 1996

 • Pentru Marin Preda, Ed. Timpul, 1996

 • Timpul asasinilor, documente si marturii despre viata, moartea si transfigurarea lui Nicolae Labis, volum semnat impreuna cu Stela Covaci, 1997

 • Poeme, Ed. Crater, 1999 s.a.

   


 
Oferta Romania
Oferta R. Moldova


 

 

© 2007-2019 Design: Editura Cartier, Web Hosting si CMS: Adpixel